Web TV için gerekli internet hızı nedir? +1 Öneri

Web TV için gerekli internet hızı nedir?

Web TV yada İnternet Televizyonculukta canlı yayınlar için internet hızı konulu bu makale ile canlı yayınların sorunsuz bir şekilde izleyiciye ulaştırılması, yayınların kopmaması gibi konuları ele alacağım.

İnternet televizyonları doğası gereği internet bağlantısına ihtiyaç duyarlar. Web TV yayınları için çok önemli bir mevzu var ki o da internet hızıdır. Canlı yayınların sorunsuz yapılabilmesi için ilk yapılması gerekenlerden biride yayınların izleyici tarafından kopukluklara neden olmaması için uygun internet sağlayıcısı araştırılması ve temin edilmesidir.

Upload ve Download nedir?

İnternet televizyonları yüksek hızda internet bağlantısı ihtiyacı duyar. Belki de “Benim internetim zaten hızlı” diye düşünebilirsiniz ama bizim bahsini ettiğimiz hız upload hızıdır.

İki Tür internet hızı vardır. Bu hızları listeleyip hızların anlamını ve daha sonra hangisi işimizi görecektir ona bakalım.

Download hızı nedir?

Download hızı aslında ev kullanıcısının ihtiyacı olan internet hızıdır. Günlük hayatınızda Youtube ve benzeri sosyal medya hesaplarınızdan muhakkak video, film izlersiniz yada müzik dinlersiniz. bir dosya indirirsiniz. bunları yapabilmek için ihtiyacınız olan bağlantının özelliği Download’dır. Türkçe tabiri ile İndirme. Film, Video izlemek yada müzik dinlemek karşı taraftan bilgisayarınıza yada telefonunuza çektiğiniz-indirdiğiniz veriler sayesinde olur.

Upload Hızı nedir?

Eğer ki, İntagram’a güzel bir resminizi yüklemeniz aslında upload işlemidir. Youtuber, Tiktoker dediğimiz fenomenlerin ürettiği videoları sosyal medya hesaplarını yükleme işlemi de birer upload işlemidir. Çünkü siz kendi cihazınızda olan bir veriyi ( Dosya, Müzik, Video) karşı tarafa gönderiyor yada yüklüyorsunuz. Eğer ki Youtube’a bir video yüklüyor ve bu işlem çok zamanınızı alıyorsa hemen bir hız testi yapmalısınız. Muhtemelen Upload hızınız çok düşüktür. Upload hızınızın yüksek olması videonun yüklenmesi süresini de kısaltacaktır.

Hız testi nasıl yapabilirim?

Download ve Upload hızınızı test ederek iyi bir yayın yapıp yapamayacağınızı zaten hemen anlayabilirsiniz. İnternet hızınızı ölçmek için hız ölçüm araçları vardır. Her ne kadar Türkiye menşeili hız test siteleri olsa da ben speedtest.net‘ın test sonuçlarına güvenirim.

Alt kısımda paylaştığım hız testi resmidir. Bu yazıyı yazarken bu testi yaptım. Türk Telekom internetini şuan kullanıyorum ve hangi ilde test yaptığım gibi bilgiler var. En yukarı dak Download hızı olarak 4.76 yazıyor. Bu bilgiden yola çıkarak şunu diyebilirim.

4.76 Mbps, olan internet Download hızım ile 4K bir video izleyemem, bununla birlikkte 1080p olan bir videoyu izlerken arasıra takılacaktır. k

3.68Mbps olan İnternet Upload hızım ile Whatsapp görüşmesi yaparken bile karşı taraf beni net göremeyecek ve görüntüm takılacaktır. Bu internet ile 720p web yayını bile yamamam.

Mbps nedir?

Megabit per second yada Megabit bölü saniye. Yani saniyede Upload hızım 3,68 megabit’tir. Mbps konusu önemlidir, intertnet baglantısı ile işi olan herkesin bilmesi önemli olan bir konudur.

internet hizi onemi
Kendi speed test değerim.

Sorunsuz bir yayın için ne kadar hızlı bir internete ihtiyacım var?

Bu sorunun cevabı değişkenlik gösterir. Hangi kalitede canlı yayın yapacaksınız? Sorusunu ilk olarak kendinize sormalısınız. 420p veya 4K kalitesinde yayın yapmak isteyebilirsiniz bu kalite tercihine oranla internet hızı yayınlarınız için yeterli olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Diyelim ki 1080p/60fps olarak youtube üzerinden yayın yapmak istiyorsunuz, benim edindiğim tecrübelere göre en az internet hızınızın 18Mbps olması lazım. Teknik olarak bu iş için daha düşük bir internet hızı gerekiyordur ama pratikte en az 18Mbps ihtiyacınız var.

1080p / 60fps ve 6mbps kalitesinde YouTube üzerinden yayın yapmak isterken, aynı format ve bilgilerle Facebook üzerinden de yayın yapmak isteyebilirsiniz. Yani aynı anda iki veya daha fazla platforma yayın basmak isteyebilirsiniz. Yukarı da verdiğim değerin en az iki katı internet hızına ihtiyacınız olduğunu gösterir. En az 2 katı diyoruz çünkü canlı yayın esnasında internet üzerinden bir dosya indirmeniz yada bir dosya yüklemeniz de gerekebilir. Yayında kopukluklara fırsat vermemek için en az iki katı yüksek internet hızına ihtiyacınız olacaktır.

Youtube ile Web TV için ideal internet hızı nedir?

Şu adreste YouTube için önerilen bağlantı hızları detaylı bir şekilde listelenmiştir. Bu listeye biraz odaklanalım, zira bu listede bir çok püf noktası yer almaktadır.

4K yayın için gerekli internet hızı nedir

Listenin en başında 3840x2160p/60fps yer almaktadır. 3840x2160p bu değer 4K yayın yapacağımızı ve saniyede izleyiciye 60 kare göstereceğimi ifade eder.

YouTube bunun için bizden 20.000 – 51.000 Kb/sn hız ister. Siz “bit” ayarını 20.000 yaparsanız düşük 4k bir yayın yapacaksınız ama 51.000 saniyede kb yaparsanız yüksek kalitede bir 4k web TV yayını yaparsınız. Burada önemli olan şudur, 51.000kb/sn seçerseniz internet speedtest sonucunda en az 50-100 mbps değerlerini görmeniz gerekir.

‌1080P full HD yayın için gerekli internet hızı nedir

Yine YouTube destek sayfası önerisi diyor ki, eğer 1080p/60fps yayın yapacaksanız 4.500 – 9.000 Kb/sn aralığında bir bit rate seçmelisiniz. Bu değerlerde bir yayın için speedtest ekranında en az 18-20 mbps değerini görmeniz gerekir. Teorik olarak size 5mbps hız yeterlidir ama pratikte yeterli olmadığını çok kere deneyimledik.

‌‌720P HD yayın için gerekli internet hızı nedir?

720p/60fps HD yayın için YouTube bizden 3.000 – 6.000 Kb/sn aralığında bir bitrate seçmenizi ister. Hal böyleyken bunun için ise teorik olarak 4-5mbps gerekse de deneyimlerimize göre size en az 12mbps internet upload hızı gerektiğini gördük.

Hangi İnternet Servis sağlayıcısını tercih etmeliyim?

İnternet servis sağlayıcısı tercih ederken sizi yarı yolda bırakmayacak bir servis sağlayıcısı tercih etmelisiniz. İnternet hızlarını kontrol ettiğimde daha önce de kullandığım ve memnun kaldığım Türknet firmasının GigaFiber 1000 paketini gördüm. Bu adamlar çıldırmış olmalı, Download ve Upload için eğer alt yapı varsa 1000 Mbps veriyorlar. Şanlıurfa’da sanıyorum ki alt yapı olmadığı için bu hızda internet kullanamayacağım ama alt yapınız var mı kontrol edin. Var ise sorunsuz yayın yapabilirsiniz.

gigafiber

Türktelekom gibi bir firmayı yazmayacağım, çünkü geç bağlantı yapıyorlar, fiyatlar yüksek ve iki yıl sözleşme gibi şartlar önüne koyuyorlar.

Hız ve bağlantı kopmaları gibi sorunlar yaşamaya devam ediyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu fotoğraf hakkında bir inceleme/yorum yapın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

To top